Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Κείμενο στήριξης του αγώνα της Σοφίας Κολοτούρου για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταγλωσσικών κωφών
“Ας χαιρετίσουμε λοιπόν όλους τους τρελούς, τους ασυμβίβαστους, τους επαναστάτες, τους ταραχοποιούς, τους αταίριαστους… εκείνους που βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Όλους αυτούς που δεν ακολουθούν κανόνες… Μπορεί να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε μαζί τους, να τους δοξάσετε ή να τους καταγγείλετε, αλλά αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να τους αγνοήσετε, γιατί αυτοί φέρνουν την αλλαγή… Είναι αυτοί πού ωθούν το ανθρώπινο γένος μπροστά, και αν ορισμένοι τους βλέπουν ίσως σαν τρελούς, εμείς τους βλέπουμε σαν διάνοιες, γιατί όσοι έχουν την τρέλα να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουνε τον κόσμο, είναι αυτοί που το κάνουν.”


Η Σοφία Κολοτούρου – κατά την γνώμη μας - στον χώρο της αναπηρίας της κώφωσης αγωνίζεται κατά βάση υπέρ του ορθολογισμού και κατά του συμφεροντολογικού σκοταδισμού. Υπέρ της αδιαμεσολάβητης ζωής των κωφών μέσα στην κοινωνία και κατά της διαμεσολαβούμενης χειραγώγησης. Υπέρ της μόρφωσης και της ισότιμης ένταξης των κωφών στις κοινωνικές δομές, και κατά του εξοστρακισμού τους σε ιδεοληπτικές κοινότητες διαρκούς ανωριμότητας και εικονικής πραγματικότητας.

Η Σοφία Κολοτούρου με τις μικρές της δυνάμεις και την μεγάλη ψυχή, με το δυνατό μυαλό και την  εμβέλεια της προσωπικότητας της, αγωνίζεται για το δικαίωμα της πραγματικής πρόσβασης στην ενημέρωση όλων των κωφών και ειδικά των μεταγλωσσικών. Ζητά από την πολιτεία και απαιτεί από τα θεσμικά όργανα των κωφών να ιεραρχήσουν ψηλά στην ατζέντα τους τον άμεσο υποτιτλισμό με ελληνικά των ελληνικών εκπομπών (ενημερωτικών, εκπαιδευτικών κλπ) όπως ακριβώς γίνεται σε πολλές - αν όχι σε όλες - πολιτισμένες χώρες (παράδειγμα το γαλλικό TV5 που βλέπουμε δορυφορικά και στην Ελλάδα).

Επιπλέον  κατηγορείται άδικα ως πολέμιος της νοηματικής γλώσσας, γιατί όποιος την παρακολουθεί – μπορεί να ανατρέξει και στις γραπτές της θέσεις - θα ξέρει πολύ καλά ότι  σε καμία περίπτωση δεν αρνείται την αναγκαιότητα της νοηματικής γλώσσας ως επικοινωνιακού εργαλείου της σχετικά μικρής ομάδας των κωφών σε κατάσταση κωφαλαλίας, που δεν εκπαιδευτήκαν σε τρόπους χειλανάγωσης και ομιλίας (εμπειρικά η με μέθοδο).

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχτεί επινοημένες και εισαγόμενες (με ιμπεριαλιστικό και βίαιο τρόπο -  αν αναλογιστούμε την κατάληξη της σχολής Μαρτίνου) θεωρίες περί πολιτισμικής υπόστασης της νοηματικής γλώσσας, που γύρω από αυτή στηρίζεται η φιλοσοφία της πολιτισμικής ταυτότητας των κωφών, ως μια ακόμα πολιτισμική κοινότητα (δίπλα στις εθνικές, φυλετικές και σεξουαλικές κοινότητες και ομάδες, που οι  «Ευαγγελιστές της νοηματικής»  αντέγραψαν ουσιαστικά την δομή και την φιλοσοφία τους και  επέβαλαν την πολιτική ορθότητα με την δύναμη των λόμπυ).

Η κώφωση για την Σοφία Κολοτούρου (όπως και για οποιονδήποτε άνθρωπο σέβεται τις αξίες του Διαφωτισμού) είναι αναπηρία και ως τέτοια την αντιμετωπίζει. Δεν θα μπορούσε διαφορετικά και λόγω της επιστημονικής της ιδιότητας ως ιατρού αλλά και λόγω του ήθους της. Αυτό το ήθος και η πεποίθησή της, ότι έχει δίκιο στον αγώνα για τα δικαιώματα των μεταγλωσσικών κωφών, έχουν ενεργοποιήσει εναντίον της,  όλες τις δυνάμεις αυτές (θεσμικές και μη) που έχουν όφελος (υλικό και ιδεολογικό) να μην αλλάξει τίποτε στο status που διαχειρίζεται την κατάσταση των κωφών σήμερα.

Με όλα τα μέσα προσπαθούν να φιμώσουν, να απομονώσουν και να απογοητεύσουν την Σοφία Κολοτούρου, ώστε και κανείς άλλος να μην τολμήσει στο παρόν και στο μέλλον να αμφισβητήσει το συμφεροντολογικό τους μεσαίωνα. Γιατί μπορεί στην Αμερική ο «Παγκούφιος Πόλεμος» να έχει διακριτά μέρη (προφοριστές και νοηματιστές), που έχουν καταφέρει να οργανώσουν τα αιτήματά τους σε όλο το φάσμα των διαφορετικών τύπων κώφωσης, αλλά στην Ελλάδα η στενοκεφαλιά, η διαπλοκή, το μικροσυμφέρον (αλλά και το μεγάλο συμφέρον) έχουν δημιουργήσει μια παθογένεια σε βαθμό καρκινώματος!

Σε αυτό το σημείο θεωρούμε ιδιαίτερα άξιο λόγου να αναφερθούμε σε μια άνευρη και ως εκ τούτου αναποτελεσματική «πασιφιστική αντίληψη»  στο χώρο των μεταγλωσσικών κωφών και προφοριστών, που υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται «πόλεμος», και ότι οι προσπάθειες διεκδίκησης πρέπει να εξαντλούνται στο  savoir vivre και  savoir faire των υφιστάμενων επί δεκαετίες εξαφάνισης των δικαιωμάτων τους, μέσα στην απολυτότητα της κοινότητας των κωφών. Κατά την γνώμη μας πάντα όσοι δεν διατελούν «διατεταγμένη υπηρεσία» καθ΄ υπόδειξη των «κυριάρχων», οφείλουν να επανεξετάσουν πιο ψύχραιμα και ορθολογικά τον τρόπο να αλλάξει γνώμη και στάση όλο αυτό το ιδεολογικό και συντεχνιακό κομμάτι που ηγείται των θεσμικών οργάνων.

 Κατόπιν αυτού αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι δεν είναι η Σοφία Κολοτούρου που στα καλά καθούμενα έχει κηρύξει πόλεμο ως άλλη Μπουμπουλίνα, αλλά το γεγονός μιας συντεταγμένης και διαρκούς πολιτικής εξαφάνισης της πλειονότητας των μεταγλωσσικών κωφών και των δικαιωμάτων τους, από την  ατζέντα διεκδίκησης του αναπηρικού κινήματος, χάριν σεχταριστικών ιδεοληψιών και οικονομικών συντεχνιακών συμφερόντων, που ανάγκασαν την Σοφία στο όνομα της αξιοπρέπειας της και των χιλιάδων μεταγλωσσικών, προφοριστών και βαρήκοων να αντιδράσει!

Η λήξη του «Παγκούφιου» λοιπόν, πρώτα από όλα σημαίνει την θεσμική αναγνώριση των μεταγλωσσικών κωφών και προφοριστών, και  ως εκ τούτου την ειλικρινή υιοθέτηση των αιτημάτων τους. Σε δεύτερη φάση μπορεί να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος (αν δεν τον αποφεύγουν οι υποστηρικτές της θεωρίας της κοινότητας των κωφών) στην ελληνική κοινωνία για τις θέσεις και τις ανάγκες των προφοριστών και των νοηματιστών ( θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μιλήσουν ανοιχτά και να υποστηρίξουν επιχειρηματολογώντας οι ιδεολόγοι της πολιτισμικής ταυτότητας των κωφών,  τις  ακραίες θέσεις τους  περί κωφωκτονίας, σε περιπτώσεις που επιχειρείται διόρθωση και αποκατάσταση της αναπηρίας!).

Η Σοφία Κολοτούρου αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα. Πολύς κόσμος κωφοί και βαρήκοοι, που σήμερα φοβούνται και αποφεύγουν να εκτεθούν, είναι ψυχικά δίπλα της και κάποια στιγμή αυτό θα φανεί.

Οι διώκτες της Σοφίας Κολοτούρου πάλι πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά αν στην εποχή του  internet και  των social media μπορούν να σιωπήσουν και να εξαφανίσουν πραγματικά τον αντίλογο και την άλλη άποψη. Θα πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά αν έχουν κάποιο τρόπο να σταματήσουν την δυναμική των βιβλίων που διακινούνται, και την δημοσίευση των άρθρων. Όλα αυτά πια υπάρχουν ανεξάρτητα από την Σοφία. Η Σοφία απλώς κίνησε την πρώτη πέτρα. Ακολουθεί η κατολίσθηση!

Τέλος θα θέλαμε  να πούμε στους δυνητικούς συμμάχους της Σοφίας ότι είναι καιρός να περάσουν από το στάδιο της διαρκούς ανωριμότητας στον κόσμο των ενηλίκων. Οι χαζοανταγωνισμοί, οι παιδαριώδεις συμπεριφορές, οι φοβικές αντιδράσεις και τα γλειψίματα κατά περίπτωση στους ισχυρούς, δεν βοηθάνε ούτε τους ίδιους, αλλά ούτε και την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε, και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε μαζί στον αγώνα της Σοφίας, του Κώστα και όλων των άλλων, που σέβονται με έμπρακτο τρόπο την ύπαρξή τους ως φορείς αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας και χειραφέτησης.

Γιατί άξιοι σεβασμού της Ιστορίας είναι μόνο αυτοί που πήγαν κόντρα στο ρεύμα!Με εκτίμηση


Ομάδα υποστήριξης των δικαιωμάτων των μεταγλωσσικών κωφώνΥ.Γ. 1) Θέματα που δεν θίχτηκαν  στο παραπάνω κείμενο όπως το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα ειδικά σχολεία που είναι ο λειτουργικός αναλφαβητισμός μιας ολόκληρης γενιάς, η οικονομική διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα κοχλιακά εμφυτεύματα και οι φορείς διαχείρισης της αναγκαιότητας να προβεί κάποιος σε εμφύτευση, και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα που θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει, παραμένουν σοβαροί λόγοι να επανέλθουμε με νέο κείμενο μας.


2) Θα παρακαλούσαμε επίσης τους σχετικούς   ως προς την κώφωση φορείς, που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο  στην συζήτηση, καλό θα είναι να ιεραρχήσουν ισότιμα και ψηλά τις ανάγκες των κωφών (και αν είναι δυνατόν  των μεταγλωσσικών που είναι  το καταπιεσμένο κομμάτι)  και να μην στέκονται μόνο σε μια πελατοκεντρική και ιδιοτελή προσέγγιση.


* Για τη Σοφία Κολοτούρου και τον αγώνα της δείτε το επισυναπτόμενο βίντεο (με ελληνικούς υποτίτλους για άτομα με προβλήματα ακοής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου